Qkausi Sana

<3

 

Kuusivuotias pikkutyttö nimeltä Marie on sanonut, että ”sydän on niin kuin ruumiin pääkaupunki.” Se on aika syvällisesti sanottu. Sydän on jo itsessään elintärkeä osa ihmistä ja mahdollistaa elämän. Asian on nähty kuitenkin aikoinaan olevan myös niin, että sydän on ihmisen järjen, tunteiden ja ajatusten keskus.

Näin ajatteli esimerkiksi noin 350 vuotta ennen ajanlaskun alkua kreikkalainen filosofi Aristoteles. Vaikka nykyään tiedämmekin asian olevan toisin, silti edelleen puhutaan sydänsuruista tai ihmisistä, joilla on hyvä, lämmin, tai suuri sydän. Sydän on myös lukuisten radiossa soivien laulujen aiheena. Ja somessa on tapana laittaa sydämiä tärkeille ihmisille osoituksena välittämisestä. Sanat ja teot kertovat siitä, mitä sydämellä on.

Rukouksesta on sanottu, että se on sydämen puhetta Jumalan kanssa. Ehkä se on huolia, jotka laittaa huokailemaan ylöspäin, tai sitten se on kiitosta kaikesta hyvästä, mitä elämä on antanut. Rukous voi olla myös vaikeassa tilanteessa avun tai viisauden pyytämistä. Viisautta onkin kutsuttu sydämen tiedoksi. Raamatussa, Jaakobin kirjeessä myös kehoitetaan pyytämään viisautta: 


”Jos kuitenkin joltakulta teistä puuttuu viisautta, pyytäköön sitä Jumalalta.” (Jaak. 1:5)

Raamatusta löytyy paljon jakeita, joissa puhutaan sydämestä. Raamattu sisältää paljon viisaita ja ajatuksia herättäviä sanoja Taivaan Isän sydämeltä meille ihmisille. Tunnetuimpia näistä lienee Jeesuksen sanat Matteuksen evankeliumissa:

”Mitä sydän on täynnä, sitä suu puhuu” (Matt. 12:34) ja 

”Missä on aarteesi, siellä on myös sydämesi.” (Matt. 6:21)

Martti Luther, joka sai sydämelleen tehdä monia merkittäviä asioita elämässään, ajatteli, että Raamatun lukeminen tekee hyvää sydämelle. Luther on sanonut: ”Mitä enemmän sitä luetaan, sitä enemmän se koskettaa sydäntä, valloittaa sen ja synnyttää uusia ja hyviä ajatuksia”

Ihmisen sydämelle on siis Lutherin mukaan hyväksi lukea Raamattua. Ainakin se voi herättää miettimään omaa elämää. Mitä sydämeni on täynnä? Mitkä ovat elämän suurimpia aarteita? Mikä elämässä on tärkeää ja mihin haluan käyttää aikaani? Monia suuria kysymyksiä, joita ihmisen sydämellä on.


Hartauden lopuksi vielä Raamatun Vanhan Testamentin Sananlaskujen kirjasta yksi hyvä jae:
 
”Ennen muuta varjele sitä, mikä on sydämessäsi -- siellä on koko elämäsi lähde.” 
(Sananl. 4:23)


Lukion ja yläkoulun hartaus helmikuussa 2019, Tuomo T.


HelmiQ